Шевченківські читання/Shevchenko’s reading

Ми просто йшли;

у нас нема зерна неправди за собою.

Т.Г.Шевченко

15 березня 2016 року у Подорожненському НВК відбулися Шевченківські читання/Shevchenko’s reading. Інтегрований захід складався з трьох частин. У першій – учні 7 та 8 класів розповідали присутнім англійською мовою про життєві факти видатного поета, а на екрані дошки можна були побачити: місця, де жив колись Кобзар, Чернечу гору, його картини, «Кобзар» тощо, а також питання про пам’ятники. Ви подумали навіщо воно, але відповідь на це запитання має знати кожен, тому що це 1200 пам’ятників по всьому світові (таку кількість не нараховує жоден інший письменник чи науковець тощо), а Ви про це знали? Про Тараса Шевченка можна говорити годинами, роками, століттями.

Здивували учениці 8 класу, котрі декламували поезії письменника англійською мовою, а це: «Мені однаково», «Садок вишневий коло хати», «Заповіт», розповідь супроводжувалася гарними відео, які посилювали слова Тараса Григоровича, надавали їм особливої енергетики.

У другій частині заходу присутні мали змогу зайнятися компаративістикою, тобто порівняти твори українською та англійською мовами. Проблем не виникло, тому що всі школярі знають твори Тараса Григоровича напам’ять, та й володіють англійською мовою.

Учні 5 класу продекламували вірші вже українською мовою, а це: «Мені тринадцятий минало», «Доля», уривок з «Катерини» та інші.

А на останок увазі школярів та присутніх було представлено відеоролики, які читає Богдан Ступка актор від Бога. З його вуст слова Кобзаря звучать так, начебто їх говорить сам автор, змушують замислитися над долею, а супроводжується розповідь картинами сьогодення. І дійсно ж, говорять, що вірші Шевченка актуальні й зараз, так воно і є.

Ну що б, здавалося слова

Слова та голос — більш нічого.

А серце б’ється — ожива, як їх почує!..

Знать, од Бога і голос той,

і ті слова ідуть меж люди!

Його поезія «І мертвим, і живим, і ненародженим» учить нас розплющити очі, подивитися навкруги, взяти всю силу та міць, стати вільними та незалежними, обійнятися та помолитися.

"Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь,

й свого не цурайтесь..."

Т.Г.Шевченко

Полтавець Н.А.

/Files/images/IMG_6053.jpg /Files/images/IMG_6066.jpg /Files/images/IMG_6060.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 248

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.