ІІІ засідання школи молодого вчителя

Лише той Учитель, хто живе так, як навчає

Г. Сковорода

19 лютого 2014 року на базі Подорожненської ЗШ І-ІІІ ступенів відбулося ІІІ засідання школи молодого вчителя при районному методичному кабінеті.

/Files/images/Изображение 082.jpg

Цього разу молодих вчителів приймала Подорожненська школа. Зустрічали учасників засідання адміністрація школи та методисти відділу освіти (директор школи, Ковальов Г. В., заступник директора з НВР, Жуіков О. Д., заступник директора з ВР, Косенко Л. В., методист РМК, Рябчун Н. І., завідувач РМК, Дьякова О. С.).

/Files/images/Изображение 095.jpg

Перше що здивувало вчителів району – це приміщення, в якому проходило засідання. Воно було оздоблене різними прикрасами, у тому числі українською символікою: рушники, квітами, українськими оберегами, кульками. Ця обстановка надихнула нас на плідну працю.

Розпочалося засідання з теоретичних питань, які хвилюють кожного сучасного вчителя. Методист РМК, Рябчун Н. І. ознайомила молодих вчителів із таким питанням : «Що таке майстерність у педагогіці». Питання є важливим та проблемним на сьогодні. Що слід робити вчителю для підвищення його педагогічної майстерності та діяльності.

Плавно продовжила розмову завідувач РМК, Дьякова О. С., яка ґрунтовно розкрила питання «Умови розвитку творчості вчителя». Було обговорено про те, що впливає на творчий розвиток вчителя, що слід для цього робити, як слід розвиватися.

Слово було надано заступнику з НВР, Жуікову О. Д., який розповів учасникам засідання про один із найважливіших аспектів роботи вчителя, про порядок ведення шкільної документації. Ця тема була болючою для молодих спеціалістів, котрі працюють лише перший рік. Але пояснення Олександра Дмитровича "розкрили очі" молодим спеціалістам, тому більше проблем із цього приводу не виникне в жодного вчителя. Кожному учаснику засідання була показана презентація, котра наочно показала всі проблеми, які виникають при веденні документації, а також усім молодим вчителям подарували методичний посібник «На допомогу молодому вчителю», який складається з 6 розділів:

- кваліфікаційні вимоги до вчителя;

- планування роботи вчителя;

- положення про календарно-тематичне планування;

- підготовка до уроку;

- ведення класного журналу;

- юридична консультація.

Цей методичний посібник повністю розкриває всі питання, які хвилюють молодого спеціаліста, він має бути настільною книгою кожного прогресивного вчителя.

Відбулося знайомство з творчою лабораторією вчителів. Учасники відвідали уроки вчителів-наставників, котрі показали вміння проводити урок на високому рівні. А також досвідчені вчителі поділилися своїми "секретами". Ви спитаєте що ж це за "секрети"? Відповідь дуже проста – це самоосвіта вчителя, ніколи не зупинятися, не складати руки, знаходити "ключик" до учнів. Тепер молоді вчителі не знають жодного страху, тому що знають цей "секрет".

Найприємніша, мабуть, частина – це психологічний тренінг. Практичний психолог Микільської ЗШ, Кудінова Г. І., яка згуртувала колектив молодих вчителів. Завдяки психологічним вправам, котрі всім сподобалися, вона розкрила здібності всіх учасників, відкрила наші душі. Всі учасники в один голос сказали, що будуть виконувати ці методики в подальшій своїй роботі.

Також всі замислилися над створенням персонального сайту, завдяки доповіді методиста РМК, Лазаревич Т. О., яка розповіла як треба створювати сайт, а також показала на прикладі власного сайту. Це виявилося не так і складно, як здавалося. Тому в найближчому часі Інтернет мережа поповниться новими сайтами.

Як говорять «Рух – це життя!», так само й вчителі не мають стояти на "одному місці", необхідно займатися самоосвітою, кожен має пізнавати нове, розвиватися як розумово, так і духовно. Кожен із учасників підготував план самоосвітньої роботи. Досить розгорнутим, ґрунтовним був план вчителя історії Великоскельовської школи І-ІІ ступенів, Дурова С. О.

На такій ноті й завершилося ІІІ засідання школи молодого вчителя. Із нетерпінням чекаємо наступної зустрічі. Бажаю всім учасникам сил, натхнення. Хай щастить - з роси вам і води!

Вчитель української мови та літератури

Полтавець Ніна Андріївна

Кiлькiсть переглядiв: 416

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.