21 лютого - День рідної мови

У мові наш Всесвіт!

21 лютого 2017 року в Подорожненському НВК відбувся виховний захід присвячений Міжнародному дню рідної мови.

Починаючи з 2000 року, ми-українці відзначаємо 21 лютого - День рідної мови. Народ пройшов тернистий шлях, щоб довести нашу мовну приналежність, а також незалежність нашої країни. Усе почалося з того, що багато мов світу зникають, тому що люди їх забувають. І наша ж солов’їна скільки разів була під загрозою зникнення, що навіть маленький соловейко почав її забувати. А ще 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Зранку на школярів чекала лінійка, на котрій учні 5-7 класів познайомили із цим святом. Учениці 7 класу заспівали пісні, слова яких брали за душу.

Директор школи, Ковальов Г. В., привітав усіх присутніх зі святом, розповів про історичні умови походження нашої калинової, про непросту боротьбу народу та українських класиків слова за правду, за право на життя нашої мови. Зачитав незаперечні факти, які доводять, що перші українські слова «мед» та «страва», згадані ще у далекому 448 році, (ви тільки уявіть собі, це V століття, а вже тоді почала зароджуватися наша мова та з яких слів смачних), про перших письменниць та інше.

Учитель української мови та літератури, Бичкова К. М., розповіла про особливості нашої мови, про її лексичний склад, а також споріднені мови з українською. Не очікували почути цитування вірша білоруською «Мова…», дійсно, скільки слів схожих на наші, саме так почали говорити діти в аудиторії. Тому що найбільше спільної лексики, аж 84%, саме з білоруською мовою, а також 70% із польською.

Катерина Мусіївна зачитала «Молитву до мови», яку написала Катерини Мотрич, вона доторкнулася своїми словами аж до самого серця.

Бібліотекар, Сергієнко Г. К., підготувала цікаву викладку книг, які величають нашу мову, нашу культуру, а також народ. Вони роблять нас відомими перед усім світом. Галина Костянтинівна провела психологічний тренінг, вона на стільки підбадьорила учнів, що вони аж почали сяяти від любові до мови. А це була фраза «Якою мовою ви розмовляєте?», діти спокійно та не жваво, - «Українською», - бібліотекар ще раз із впевненістю та силою спитала, і робила це доти, поки школярі не відчули у собі силу СЛОВА. А як говорять, словом можна вбити, воно має велику силу.

Учитель української мови та літератури, Полтавець Н. А., використовуючи презентацію «21 лютого – День рідної мови» повідала школярам про це свято. Діти дізналися про такі факти:

· з історії;

· стаття з Конституції України;

· функції мови;

· мовні традиції;

· мовна проблема;

· скарбничка думок;

· література, книги;

· колажі та малюнки про мову.

Дещо особливою та незвичайно цікавою стала рубрика «15 цікавих фактів про мову». Учні ще ніколи не чули таких даних, тож намагалися запам’ятати та не пропусти їх. І думаю, що повідали своїм батькам цю інформацію.

Питання мови дуже актуальне зараз. Воно має стосуватися кожного. Сьогодні усі присутні мали змогу висловити свої думки про мову та її проблему. А також як її вирішити та викоренити суржик.

А також школярі зіграли у вікторину «Юні філологи!». Завдання були різноманітними, а це:

o «Як ми знаємо рідну мову»;

o «Ми творчі особистості». Сенкан;

o «Відгадай загадки»;

o «Поясніть фразеологізми»;

o Мовні загадки – шаради;

o «Скоромовка язика не ламає, а вимови навчає».

Конкурси розважили всіх присутніх, завели гравців, котрі змагалися наввипередки. Саме цікаве те, що учасники знали відповіді на всі запитання.

Наступним кроком був перегляд презентації «Іван Малкович. Свічечка букви Ї», котра показала школярам важливість мови, а також нагадала про мовну проблему та статистичні дані про неї. Після побаченого учні довго обмірковували, тож, сподіваюся, що вони будуть розмовляти рідною мовою та не соромитися цього.

Діти дізналися такий факт, що якою мовою людина міркує, то та її рідна!!! Або якою мовою ти бачиш сни!!! Тож і ви задумайтеся над цим!

Цей день був настільки насиченим, що навіть не вистачить часу розповісти, ну ще хоча б згадаю про невеличке засідання гуманітарного циклу, обговорювали питання мови, тому що воно завжди відкрите, тому що наші серця відкриті для неї.

І на останок були зроблені висновки, що мова наша калинова, співуча, барвінкова, а ще вона рідна! Усе в наших руках…

Я обираю українську, а Ви???

Учитель української мови та літератури

Подорожненського НВК

Полтавець Н

/Files/images/2/IMG_20170221_083516.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_103641.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_103704.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_105131.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_105302.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_110026.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_110234.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_110715.jpg

/Files/images/2/IMG_20170221_112240.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 454

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.