Виховна година в 7-8 класах “Крути. Молода Кров”

На Аскольдовій могилі

поховали їх

тридцять мужніх українців,

славних, молодих,

На Аскольдовій могилі

український цвіт –

По кривавій дорозі

Нам іти у світ…

П.Тичина

Як писав П. Тичина «…український цвіт – по кривавій дорозі нам іти у світ…», якщо розкодувати ці рядки, то хочеться сказати, що загинуло майбутнє України, її сини, котрі тільки починали жити, котрі хотіли незалежності та волі. Ось так і почався тернистий нелегкий шлях становлення державності. Ці молоді люди показали свою мужність, котрої немає у багатьох із нас.

29 січня 1918 року – бій під Крутами. Чорний день в історії України. Учні дізналися інформацію, що стався історичний бій між невеликим загоном молодих українських патріотів (близько 300 осіб) і військом більшовиків, що наступали з метою підкорення України та запобігання її виходу зі складу Російської імперії. За часів СРСР трагедія під Крутами, зі зрозумілих причин, замовчувалася. Але за словами Максима Рильського “Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього” і це золотий вислів, котрий має колосальне значення. Хто ми без минулого, навіть яке б важке воно не було.

Школярі мали змогу не лише почути про цей день і переглянути фотографії, а й подивитися документальний фільм “Крути. Молода Кров” із серії “Україна: забута історія”, проект телеканалу «Мега». Ведучий Андрій Романіді. Історична реконструкція в сучасному форматі. Цікава розповідь про події, особливо для тих, хто мало знав про цю битву раніше. А також ще декілька відео-довідок про цей день в історії України.

Діти не могли повірити в те, що розстріляли таких молодих хлопців, як так взагалі можна вчинити. Потім говорили про те, що було замовчування десятками років. У деяких на очах були сльози, а на обличчях сум. Так, таке важко переосмислити, але те, що було – вже не виправиш. Та й зараз молоді хлопці віддають за свободу та волю свої життя. Змінився лише рік на календарі, а проблеми залишилися.

Я вже декілька разів говорила вам, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Картини на екрані запам’ятаються школярам на все життя, вони не забудуть історію держави.

Ми пам’ятаємо про вас «український цвіт»!!!

Класний керівник Полтавець Н. А

/Files/images/IMG_5795.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 382

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.