День української писемності та мови

Спочатку було слово.

Старий Заповіт

Щороку 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Мова – це дух народу. Поки вона жива – існує й народ. Протягом століть вона зазнала багатьох перешкод: невизнання, заборону, переслідування. Але довела всім, що має право на існування.

Існує легенда про мову. В якій людина скаржиться Богові на те, що він не дав їй ні великої сили, ні міцних крил. Але у відповідь людина почула, що має найцінніший скарб, якого не дано звірям і птахам — мову. Адже мова сильніша за будь-яку силу, скоріша за найпрудкішу тварину. Пообіцяв Бог, що мова все замінить людині, ніде не дасть загинути. Однак і людина повинна розуміти, який неоціненний скарб отримала — берегти мову, як зіницю ока. А якщо втратить вона її, то загубить і душу, і силу. Пам'ятайте про ці слова, будьте обережними у бажаннях. Як говорять: «Словом можна вбити».

Цього ж дня 15 рік поспіль усі навчальні заклади пишуть диктант єдності. Спочатку діти не зрозуміли «Чому це диктант єдності?». Але розпочавши його написання, сказали, що в дану хвилину вся Україна від найменшого до найстаршого взяли кулькову ручку та поєдналися українським словом.

Рідна мова - мати єдності,

батько громадянства і сторож держави.

(Мікалоюс Даукша)

/Files/images/IMG_5450.jpg

/Files/images/12184048_924956230885654_2689902630180958779_o.jpg /Files/images/Копия_мова_Page_1a.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 268

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.