18 травня відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар з території Криму.

18 травня відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар з території Криму.

/Files/images/3737ee6ac3_128921.jpg

Класними керівниками у понеділок були проведені тематичні виховні години, лекції, бесіди, «круглі столи», уроки-реквієм, уроки-пам’яті щодо насильницького виселення кримських татар з території Криму та з метою увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій, голодоморів та депортацій, відродження історичної свідомості, християнської моралі та почуття патріотизму, відновлення історичної справедливості, глибокого усвідомлення громадянами трагічних сторінок історії України.

Учні школи були вражені історією народу, який зазнав протиправних дій, обурення дітей не мало меж. Більшість із них до цього дня і не знали тяжкої історії кримських татар, але після цього в їхній пам’яті закарбується ця дата, і кожного року вони будуть згадувати про неї.

Нагадаємо, у травні 1944 року Й.Сталін підписав постанову про виселення кримських татар із півострова. Підставою для депортації стало звинувачення в співпраці з Третім Рейхом. Виселення почалося вранці 18 травня 1944 року і завершилося до вечора 20 травня. За різними даними, депортації зазнали від 180 тисяч до 190 тисяч кримських татар.

Наприкінці 1980-х-початку 1990-х років почалося масове повернення депортованих. Важливу роль в юридичному оформленні цього процесу зіграла Декларація Верховної Ради СРСР 1989 року «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, що зазнали насильницького переселення, і забезпечення їх прав». У 1991 році було прийнято закони «Про реабілітацію жертв політичних репресій» і «Про реабілітацію репресованих народів».

З 1993 року 18 травня відзначається в Криму як День пам'яті жертв депортацій.

Сьогодні ж кримські татари вимагають визнати депортацію геноцидом. У даний час населення Криму становить понад 1,9 млн. осіб, з них понад 260 тисяч - кримські татари.

Мабуть, шокуючими фактами були спогади тих, хто пережив депортацію. Усі наче повернулися у ті часи та бачили все на власні очі, на яких були сльози і це будь то хлопець чи дівчина. Не можна залишитися байдужим після почутого.

Кiлькiсть переглядiв: 67

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.